Foto: Levend programmeren
In de afgelopen anderhalf jaar zijn ruim 3300 leerlingen in Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs in Noord Groningen digitaal geletterd.
Lesprogramma
Het speciaal voor dit project ontwikkelde lesprogramma is gestart als pilot bij 33 scholen in zowel PO als VO. Er hebben 60 docenten en 3300 leerlingen meegedaan aan de pilot. Bij het grootste deel van de scholen hebben de docenten het programma zelf gegeven.
Feestelijke afsluiting
Om het grote succes feestelijk af te sluiten zijn op verschillende scholen eindfeesten georganiseerd. Zo hebben de leerlingen van de Triangel in Appingedam hun ouders geleerd filmpjes te maken en hebben de leerlingen van de Regenboog in Bedum elkaar levend geprogrammeerd. Door het succes van de pilot wil EBG dit een vervolg geven.
Digitale boost
Initiator van het project Economic Board Groningen (EBG) wil Noord-Groningen een boost geven met het speciale lesprogramma en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio houden. Daarnaast is het belangrijk om al jong ‘21th century skills’ te leren, om voorbereid te zijn op de toekomst waarbij de voorspelling is dat geen enkele sector meer werkt zonder ICT.
Michelle Moret, programma manager Onderwijs bij EBG: “EBG investeert in onderwijs én een ondernemende cultuur van jongeren. Het ontwikkelen van ICT vaardigheden is één van de speerpunten daarbinnen. ICT onderwijs wordt in de toekomst verplicht op scholen. Door dit nu al aan te bieden aan leerlingen in Noord-Groningen geven we deze kinderen een voorsprong.”
Robert Adema van ITurnIT, die het project uitvoerde: “Dankzij EBG hebben wij de kans gekregen samen met de scholen uit Noord-Groningen een implementatie traject te ontwikkelen omtrent digitale geletterdheid. Hiermee stellen wij scholen in staat zelfstandig met digitale geletterdheid aan de slag te gaan.”