Op vrijdag 17 maart vindt in Purmerend de tiende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld komen ruim 250 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals kinderarbeid, een coming-out dag op school en betaald worden om te stemmen. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden getraind en zijn de stellingen voorbereid.
Eerlijke kleding, coming-out dag en betaald stemmen
Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:
Verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument
Op elke school moet coming-out dag gevierd worden
Jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen
De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.
'Onmisbare 21e eeuwse vaardigheden'
Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ‘’Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e eeuwse vaardigheden.’’
32 debatteams
Op de toernooidag gaan in totaal 32 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 16 debatten per ronde. Na de drie debatrondes wordt er gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd. De debatten worden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut. Het toernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Gieskes-Strijbis Fonds, de Gemeente Purmerend en de Purmerendse ScholenGroep.