Zijn staatexamens ook iets voor jou?
Je wordt er als docent meer veelzijdig van
Ieder jaar zijn meer dan tweeduizend examenbetrokkenen actief bij de staatsexamens vo. Zonder hen zouden deze examens niet door kunnen gaan. Zij zetten zich tegen een vergoeding in als examinator, locatievoorzitter, secretaris of surveillant. Ook jij kunt dat doen. Het is een ervaring die je veel kan brengen.
Over het algemeen is iedere dag anders bij de staatsexamens, maar de dag begint altijd in de ochtend als de eerste examinatoren zich melden bij een schoolgebouw. Hier nemen zij mondelinge examens af. De locatievoorzitter heeft vooraf overzichten gemaakt, zodat examinatoren weten waar en hoe laat ze verwacht worden. De mondelinge examens worden altijd door twee examinatoren afgenomen. Samen bereiden ze het examen dan ook voor.
Wat betreft de kandidaten is het voor examinatoren afwachten wie ze voor zich krijgen. “Iedereen is anders”, zegt examinator Jacob. “Er zijn kandidaten van particuliere scholen, beperkt belastbare leerlingen, kandidaten die op latere leeftijd nog een diploma of certificaat willen halen, militairen die een papiertje nodig hebben voor hun vervolgopleiding en natuurlijk kandidaten van vso-scholen”. “Die verscheidenheid is zo leerzaam”, zegt examinator Jeanette, “van elke dag die ik geëxamineerd heb, heb ik iets geleerd. Je wordt er echt een meer veelzijdige docent van!”
Verrijking
Er zijn kandidaten die tijdens een mondeling examen extra voorzieningen hebben. Denk aan extra tijd. Over sommige kandidaten wordt door de vso-school of ouders nog wat extra uitleg gegeven, zo weet je als examinator dat het bijvoorbeeld iets langer kan duren voor een kandidaat antwoord op een vraag kan geven. “Dat is in het begin best spannend, maar ik neem hiervan bewust en onbewust dingen mee naar mijn eigen klaslokaal. Het is echt een verrijking van mijn competentie”, vindt Jeanette
Een flinke club mensen zet zich ieder jaar in voor de staatsexamens. Tijdens de speciaal voor deze mensen georganiseerde opleidingsdagen en evaluatiebijeenkomsten komen zij elkaar ook vaak tegen. Het is dan ook een soort van reünie. Dat is goed voor je netwerk. Hier wordt namelijk niet alleen gezellig bij gekletst, maar gaat het ook over de inhoud van het werk.
Wat hebben de staatsexamens jou te bieden?
- Een unieke ervaring die ook nog eens leerzaam is, omdat je op een andere manier examineert dan je waarschijnlijk gewend bent
- Een vergroting van je netwerk: contact met niet alleen collega’s uit jouw vakgebied, maar ook daarbuiten
- Je komt nog eens ergens, want deze examens worden door het hele land afgenomen (uiteraard mag je zelf aangeven hoe ver je wilt reizen)
- Een passende vergoeding, je hoeft het uiteraard niet voor niets te doen
Wat vraagt het College voor Toetsen en Examens van jou als examinator?
- Dat je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid hebt.
- Dat je afgelopen vijf jaar minimaal één jaar les hebt gegeven in een examenklas.
- Tijd, dat je hier in je agenda tijd voor wil maken.
Enthousiast geworden?
Kijk op www.staatsexamensvo.nl voor meer verhalen en informatie. Hier kun je je ook inschrijven.
Wat zijn de staatsexamens vo?
Jaarlijks zijn er ongeveer 8500 kandidaten die één of meerdere staatsexamens doen. Deze worden georganiseerd door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). DUO regelt de praktische zaken rondom deze staatsexamens. Een diploma of certificaat dat je op deze manier kunt halen is net zoveel waard als een diploma uit het reguliere onderwijs.
Bij de staatsexamens wordt rekening gehouden met de individuele behoeften van kandidaten, er wordt zo veel mogelijk maatwerk geleverd. Op deze manier kan iedereen die wil een examen in het voortgezet onderwijs doen. Daarmee is het een springplank voor heel veel kandidaten.
Dit artikel is verschenen in PrimaOnderwijs nr. 2 'Burgerschap'
De nieuwste artikelen wekelijks in je mail? MELD JE AAN voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief.
Reacties