Werken in de slagerij betekent werken met verse producten en een dosis creativiteit. Vlees en vleeswaren zijn belangrijk maar ook maaltijden, hapjes of broodjes spelen een grote rol. In de slagerij zijn vakkrachten nodig die recepten bedenken, of een glimlach op het gezicht van de klant toveren. En het is misschien wel de beste tip voor leerlingen die graag iets met voeding of koken willen doen! En de werktijden zijn overdag. Past het werken in de slagerij bij een van jouw leerlingen? Met de Meat Your Future Karavaan voorlichtingsles kom je er achter!
Meat Your Future Karavaan is een gratis, interactieve les vol beroeps- en opleidingsvoorlichting over het slagersvak. Deze voorlichtingsles is speciaal voor vmbo, mavo en havo ontwikkeld door Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf. De klas krijgt in een lesuur op een leuke en actieve manier een uitgebreid beeld over het werk, de opleiding en de voor- en nadelen van het beroep. Je kunt zowel BBL als BOL opleidingen volgen voor een beroep in de slagerij. De slagerij biedt veel kansen.
Creatief, koken, ondernemen
Als je gaat werken in de slagerij wordt er in elke functie een beroep gedaan op jouw creativiteit, kookkunsten of ondernemerschap. Of je nou traiteur, slager of winkelmedewerker bent: elke dag is anders! Dat weet ook Anoek inmiddels: “Ik wist eigenlijk niet zoveel over de slagerij; het begon voor mij als vakantiebaantje, maar inmiddels werk ik fulltime bij Vers Vleesboerderij Savelkouls in Empel. Om meer te leren over het vak, volg ik bij SVO vakopleiding food de mbo-opleiding Verkoopmedewerker slagerij. In de productie maak ik zelf onze vleesproducten, en in de winkel vertel ik klanten waar ons vlees vandaan komt.”
Het werk van Anouk is heel veelzijdig. Ze werkt in de productie, zet bestellingen klaar, maakt barbecue-pakketten en staat twee dagen per week in de winkel. Die afwisseling bevalt haar heel goed. “Ik vind werken in de productie én de winkel enorm leuk”, zegt ze. “Bij ons kan eigenlijk alles, niks is ons te gek. Ik vind het mooi dat ik zelf onze producten maak en vervolgens aan onze klanten adviseer hoe ze deze het beste kunnen bereiden.”
Voor zowel onderbouw als bovenbouw
Tijdens de interactieve voorlichtingsles in de klas wordt stilgestaan bij het vak van slager en andere functies binnen het slagersbedrijf. Door middel van beroeps- en opleidingsvoorlichting krijgen jouw leerlingen een duidelijk beeld van de slagersbranche. De voorlichtingen voor onder- en bovenbouw zijn inhoudelijk verschillend. Voor 1e- en 2e- jaars is de voorlichting gericht op bewustwording van het vak en de mogelijkheden. De voorlichting voor 3e- en 4e-jaars gaat dieper en richt zich vooral op wat je kunt bereiken in het slagersvak. Deze les is bedoeld als ondersteuning voor decanen/mentoren in hun dagelijkse werk.
Foodles met een slager
De Foodles is een aanvullende les voor bovenbouwleerlingen die dieper ingaat op het werk van de slager. Deze actieve les kun je de klas aanbieden als de Meat Your Future Karavaan al op bezoek is geweest. In de actieve Foodles combineert de Meat Your Future-presentator theorie met de praktijk. Het is ook mogelijk om een slager uit te nodigen voor een demonstratie, verhalen over het vak het beantwoorden van alle slagersvragen. Dit kun je bij de reservering aangeven. Daarnaast helpt de slager bij het maken van heerlijke broodjes pulled meat. Samen met de klas worden de verschillende sauzen en salades behorend bij elk broodje gemaakt en natuurlijk ook geproefd.
Meat Your Future Escaperoom
In de Meat Your Future Escaperoom kunnen leerlingen, onder live begeleiding van voorlichtingspresentator Harold, een speciale escaperoom spelen! Via Teams, Meet of Zoom neemt Harold de leerlingen mee naar de Escaperoom waarin ze de Wereld van de Slagerij op een leuke manier, solo en in groepjes, ontdekken. Door verschillende opdrachten (op niveau) in spelvorm, ontdekken leerlingen spelenderwijs diverse aspecten van de slagerij en de verschillende beroepen.
Reacties