Uit onderzoek blijkt dat de mentale gezondheid van veel jongeren onder druk staat. Ze ervaren prestatiedruk, eenzaamheid of hebben regelmatig sombere gevoelens. Kunst bekijken of maken heeft voor veel mensen een positief effect op het mentaal welzijn. Het verhaal van Vincent van Gogh biedt daarbij extra houvast, herkenning en erkenning.
Het Van Gogh Museum heeft een uitgebreid aanbod van lesmateriaal samengebracht in het onderwijsprogramma Mentaal welzijn en burgerschap voor leerlingen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Aan de hand van het werk en leven van Vincent van Gogh geeft het museum zo handvatten om mentaal welzijn een plek te geven in de klas.
Het programma omvat ondermeer yoga- en meditatievideo’s voor basisscholieren en online mentorlessen voor middelbare scholieren over onderwerpen als studiestress, lef, sombere gevoelens, zoeken naar hulp en vriendschap. Daarnaast biedt het programma de interactieve rondleiding Open up met Vincent, workshops voor mbo-studenten gericht op zelfontplooiing en burgerschap en de audiotour Vincent en jij, geschreven door schrijver en muzikant Massih Hutak. De lessen zijn samen met experts en ervaringsdeskundigen ontwikkeld en sluiten aan bij het onderwijscurriculum.
Het nieuwe onderwijsprogramma Mentaal welzijn en burgerschap is onderdeel van het overkoepelende initiatief Open up met Vincent. Hiermee maakt het Van Gogh Museum sinds 2022 mentaal welzijn op een positieve en laagdrempelige manier bespreekbaar.
Reacties