Dé basis voor je leven is je lichaam! Leerlingen op de basisschool en het voortgezet onderwijs leren dan ook niet voor niets, hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Bij CORPUS komt lesstof over het menselijk lichaam tot leven.
Voor basisschoolleerlingen is dit niet altijd gemakkelijke lesstof. Bij CORPUS ontdekken en beleven leerlingen tijdens de ‘reis’ door het reuzenlichaam, hoe in het menselijk lichaam alles dag en nacht, 24/7, samenwerkt. Ze wandelen langs de maag, lever, nieren en onder de darmen door. In de baarmoeder zijn ze getuige van het ontstaan van nieuw leven en in het 5-D harttheater leren ze alles over de bloedsomloop. Daarna gaat de ‘reis’ verder via de mond, het oor en het oog, naar het grootste wonder op aarde, het menselijk brein. Aansluitend leren de leerlingen spelenderwijs in het interactieve gedeelte nog veel meer over hun eigen corpus.
Zó leuk kan leren zijn
Om de pittige materie van het menselijk lichaam nóg toegankelijker en begrijpelijker te maken, is er speciaal voor de leerlingen van groep 7 en 8 een lespakket ontwikkeld rondom een bezoek aan CORPUS. Voorafgaand vinden er twee afwisselende, voorbereidende lessen plaats in de klas met veel activerende didactiek en verschillende werkvormen, variërend van het Denken-Delen-Uitwisselen principe, flashcards, domino tot een hartslagproef. De leerlingen maken onder andere kennis met Eri, een rode bloedcel, die ze alles leert over de grote en de kleine bloedsomloop. Leuko, een witte bloedcel, legt zijn belangrijke werk uit bij koorts of een ontsteking, terwijl Tom, een bloedplaatje, vertelt hoe hij helpt een wondje te genezen. Ook leren ze alles over het hart en andere organen waarmee het bloed interactie heeft.
Afsluitend is er nog een les op school met als thema: “Wat heb ik geleerd?”. Welk orgaan is het belangrijkst? Waaruit bestaat bloed? Waarom stroomt het door je lichaam? En wat komt je bloed allemaal tegen op zijn ‘reis’ door jouw lichaam? Maar ook de vraag: ‘Wat is het interessantst dat je in CORPUS hebt geleerd?’ komt aan bod.
Extra winst behalen voor je leerlingen? Vraag vrijblijvend het gratis lespakket “Bloedsomloop en lichaam” aan via
Corpus sluit aan bij voortgezet onderwijs
Ook voor jongeren in het voortgezet onderwijs is ‘de reis’ een aanrader. Al dan niet ongemerkt trekt er lesstof voorbij in de vorm van een beleving. Dat CORPUS goed aansluit bij de lesstof op het voorgezet onderwijs, blijkt uit onderzoek van Timber Ens (23).
De probleemstelling die hij onderzocht, was: ‘Welke factoren beïnvloeden het beslissingsproces van middelbare scholen bij het kiezen vaan een educatieve excursie?’. Timber heeft inmiddels de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden succesvol afgerond.
“In de puberteit veranderde mijn lichaam. Ik schoot de lucht in. Ik ging in die tijd aan de slag bij de sportschool en al snel zag ik mijn lichaam veranderen. Zo ervaarde ik welke invloed ikzelf had op de veranderingen van mijn lichaam. Ik ging mezelf in het menselijk lichaam verdiepen. Door een bezoek bij CORPUS leerde ik veel. Toen ik op zoek ging naar een stageplaats voor mijn scriptie, wilde ik graag daar aan de slag.”
VMBO
Timber: “Ik heb onder meer uitgezocht of en waar CORPUS aansluit bij het onderwijs van vmbo examenklassen en onderbouw havo en vwo.” Een van de conclusies was: ‘CORPUS sluit aan bij veel onderwerpen in het vmbo-examenprogramma biologie.’ Voorbeelden zijn ‘Het lichaam in stand houden: voeding en genotmiddelen, energie, transport en uitscheiding’ en ‘Cellen staan aan de basis’. Tijdens de ‘reis door de mens’ volgen de leerlingen een broodje kaas door de spijsverteringskanalen en ontdekken onze organen. Ze maken kennis met de bloedsomloop, de bouw van het hart, de functie en samenstellende delen van bloed, maar ook met het ademhalingsstelsel. Verder leren ze alles over alle cellen waaruit ze bestaan.
Havo/vwo
“Voor havo/vwo heb ik de onderwijsdoelen van SLO geraadpleegd”, aldus Timber. Hij richtte zich op de biologie lesstof gegeven in de onderbouw. Ook in dit geval sluit CORPUS aan bij belangrijke delen van de lesstof over het menselijk lichaam. Denk aan wat leefstijl doet voor je gezondheid. Wat doet roken met je longen en wat is het gevaar van gehoorschade? Daarnaast is er aansluiting bij het onderwerp voorplanting en evolutie. Zo passeren de geslachtsdelen de revue, waarna de leerlingen letterlijk ondergedompeld worden in de baarmoeder.
Beelden blijven hangen
Timber: “Met een ‘reis’ door het lichaam in CORPUS, krijgen de leerlingen een experience die de educatie echt ondersteunt. De stof die ze leren wordt tijdens de tour visueel en dat blijft beter hangen." Na de ‘reis’ volgt het interactieve gedeelte waar de lesstof eveneens anders dan anders is verpakt, namelijk in de vorm van games en andere informatie over hun eigen lichaam en hoe je daar goed voor zorgt.
Kom bij CORPUS langs
Docenten die meer informatie willen over een bezoek aan CORPUS kunnen een kijkje nemen op de website van CORPUS.
Dit artikel is verschenen in PrimaOnderwijs nr. 1 'De basis op orde'.
De nieuwste artikelen wekelijks in je mail? MELD JE AAN voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief.