Meer dan 15.000 kinderen zitten zonder onderwijs in Nederland. Scholen hebben nu te weinig ruimte voor het bieden van maatwerk aan deze kinderen. Reden voor Tweede Kamerlid Paul Meenen (D66) om aan de slag te gaan met het initiatiefwetsvoorstel leerrecht. Het is de bedoeling dat alle kinderen hiermee recht op onderwijs en ontwikkeling krijgen, ook de 15.000 thuiszittende kinderen.
Het initiatiefwetsvoorstel is klaar en gaat nu voor advies naar de Raad van State. Tweede Kamerlid Paul van Meenen: “Verhalen achter de cijfers zijn schrijnend. De meest kwetsbare kinderen worden nu opgegeven en krijgen geen onderwijs. We mogen en kunnen dat niet accepteren. Ieder kind wil de wereld ontdekken, zich ontwikkelen en dingen leren. Wanneer dat niet vijf dagen in de week fysiek op een school kan, moet gekeken worden naar andere mogelijkheden.”
Sinds 1900 kent Nederland de leerplichtwet. Deze wet verplicht kinderen tot 18 jaar zonder startkwalificatie tot het volgen van onderwijs op een school. Scholen hebben nu te weinig ruimte voor het bieden van maatwerk aan de kinderen die nu geen onderwijs krijgen. Ook worden ouders vaak gedwongen tot het ziekmelden van kinderen of zelfs het aanvragen van een vrijstelling van de leerplicht. Meenen: “En de verantwoordelijkheden van de school, de leerplichtambtenaar en het samenwerkingsverband sluiten niet goed op elkaar aan. Met de initiatiefwet ‘leerrecht’ pakken we deze knelpunten aan.”
Reacties