Sinds ruim een jaar worden kinderen op school met burgerschapsonderwijs klaargestoomd voor de maatschappij. De wereld verandert namelijk doorlopend en in rap tempo. Ten opzichte van een paar decennia geleden, zijn er allerlei verschuivingen als het gaat om tradities, religies en moralen. De kinderen van nu groeien tijdens deze veranderingen op en volwassenen moeten bijblijven zodat ze kunnen bijsturen waar dat nodig is. Burgerschapsonderwijs is dan ook onderdeel geworden van de basisvaardigheden.
Binnen het onderwijs zoeken jullie naar manieren om de kinderen op een positieve manier te laten participeren in onze democratische samenleving. Een land met verschillende opvattingen, culturen en denkwijzen die steeds veranderen. Ga er maar aan staan.
Binnen de Wet Burgerschapsonderwijs ligt de focus op acht basiswaarden: vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid, begrip voor anderen, verdraagzaamheid, autonomie, verantwoordelijkheidsbesef en het afwijzen van onverdraagzaamheid en discriminatie. Het gaat daarbij niet alleen om het verkrijgen van kennis, maar ook om het ontwikkelen van bijbehorende competenties.
Op welke manier(en) geven de mensen voor de klas kleur aan het thema burgerschap? In deze PrimaOnderwijs besteden we hier ruimschoots aandacht aan.
Lees PrimaOnderwijs online: