Werken in de slagerij houdt in dat je bezig bent met het maken en verkopen van verse en smakelijke producten. Werken in de slagerij past bij meer mensen dan je denkt! Met de gratis Meat Your Future Karavaan voorlichtingslessen maken leerlingen in de klas uitgebreid kennis met alle beroepen in de slagerij en wat dat werk biedt.
Het lesprogramma geeft een compleet beeld van het werk en de opleiding, die allebei divers en veelzijdig zijn. Een opleiding in het slagersvak biedt veel mogelijkheden en kansen, ook in de toekomst!
Creatief, koken, vakkennis en uiteindelijk ondernemen
Dat werken in de slagerij veel kansen biedt, weet Tjalle Jong als geen ander; Tjalle nam het bedrijf over waar hij ooit als leerling begon tijdens de SVO-opleiding Productiemedewerker slagerij.
Na de opleiding tot productiemedewerker rondde Tjalle de opleidingen Slager en Bedrijfsleider vers af en werkte hij in verschillende bedrijven. Het was altijd al zijn intentie om ondernemer te worden. Hij heeft goed de voors en tegens afgewogen voor hij Slagerij Jeursen overnam. Maar hij heeft geen moment spijt; dankzij zijn opleiding en opgedane ervaring was hij voorbereid op alles dat bij het ondernemerschap komt kijken. Want als ondernemer/bedrijfsleider ben je met meer bezig dan de toonbank vullen zoals dagelijkse administratie, inkoop, marketing, personeelszaken, catering, social media en acties opzetten.
Blijven leren
Tjalle heeft graag jonge mensen in de zaak: “Ik vind het mooi om de echte vaktechnische, ambachtelijke zaken over te dragen. Uitbenen, worstmaken… in veel zaken wordt het niet meer gedaan. Dat ik dit als leerling wel gedaan heb, heeft mij een voorsprong gegeven in mijn carrière, omdat ik veel beheerste wat anderen nog nooit hadden gedaan. Binnenkort begint mijn broertje bij SVO en als leerling bij mij in de zaak. Hij is nog erg jong en op die leeftijd gaan de meesten eigenlijk naar school omdat het moet. Dat had ik zelf ook. Gaandeweg ben ik steeds enthousiaster geworden. Ik vond het leuk om steeds dieper op de stof in te gaan en een meer overkoepelende kijk op de branche te ontwikkelen. Nog steeds ben ik niet uitgeleerd. Onlangs heb ik weer een specialistische training worstmaken gevolgd.”
Als je gaat werken in de slagerij wordt er in elke functie een beroep gedaan op jouw creativiteit, kookkunsten of ondernemerschap, of je nou traiteur, slager of winkelmedewerker bent. Vlees en vleeswaren maken is belangrijk, maar ook advies, recepten, maaltijden bereiden en hapjes of belegde broodjes spelen een belangrijke rol. In de slagerij zijn vakkrachten nodig die recepten bedenken, of een glimlach op het gezicht van elke klant toveren. En, de werktijden zijn overdag!
Onder- én bovenbouw
De Meat Your Future Karavaan is een gratis, interactieve les vol beroeps- en opleidingsvoorlichting over het slagersvak. Deze voorlichtingsles is speciaal voor vmbo, mavo en havo ontwikkeld door het opleidingsfonds van de slagersbranche (Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf). Je kunt zowel BBL als BOL opleidingen volgen voor een beroep in de slagerij.
De Meat your Future Karavaan
Tijdens de voorlichtingsles wordt stilgestaan bij het vak van slager en andere functies binnen het slagersbedrijf. Door beroeps- en opleidingsvoorlichting krijgen leerlingen een duidelijk beeld van de slagersbranche. De voorlichtingen voor onder- en bovenbouw zijn inhoudelijk verschillend.
Voor 1e- en 2e- jaars is onze voorlichting gericht op bewustwording van het vak en de mogelijkheden. De voorlichting voor 3e- en 4e-jaars gaat dieper en richt zich vooral op wat je kunt bereiken in het slagersvak. Deze les is bedoeld als ondersteuning voor decanen/mentoren in hun dagelijkse werk.
Dit artikel is verschenen in PrimaOnderwijs nr. 2 'Burgerschap'
Reacties