Wordt jouw leerling een van de grondleggers van Nederland?
Je weet het misschien niet, maar de mensen die je op die grote machines ziet werken zijn duizendpoten. Die hebben de kracht van de machine in de vingers en regelen alles om zich heen. Iedere klus valt of staat dus met hun expertise. Deze grondleggers zijn GGI’ers.
GGI staat voor Groen, Grond en Infrastructuur en dat is precies waar GGI’ers werken. Ze zorgen voor de sportvelden en parken om ons heen, de gewassen en alle verbindingen in ons land, van waterweg tot gasleiding. En als het vriest staan GGI’ers vroeg in de ochtend klaar om jou veilig op weg te helpen. Een essentieel vak.
Kennis en kracht!
GGI is ook een heel mooi vak. Want het gaat niet alleen om de kracht van de machine, maar ook om de kennis van de GGI’er. Die moet zorgen dat de omgeving veilig is, het weer constant in de gaten houden of grondlagen op de millimeter precies opmeten. Er zit dus echt een talent op die machine.
Om nieuwe talenten te werven voor deze bijzondere beroepen is de campagne ‘Het geheim van kennis en kracht’ gestart. Op de website www.kennisenkracht.nl vind je mooie lesprogramma’s, uitdagende opdrachten en meer.
Noodzakelijk en breed
Marije van Beurden is beleidsmedewerker onderwijs bij Cumela en houdt zich bezig met deze nieuwe campagne: “Brancheorganisatie Cumela, vakbonden FNV, CNV en vakvereniging HZC hebben de handen ineengeslagen om Groen, Grond en Infrastructuur meer op de voorgrond te brengen. Het aantal arbeidsplaatsen stijgt in deze sector door alle maatschappelijke vraagstukken die ontstaan.”
Marije licht toe: “Omgevingen moeten duurzamer gemaakt worden om de klimaatdoelstellingen te behalen. We willen gamen, internet gebruiken, sporten op mooie sportparken
evenals douchen en naar het toilet. En ook in 2040 is er genoeg voedsel nodig voor iedereen. GGI-bedrijven spelen een grote rol in de realisatie hiervan met moderne emissieloze machines bestuurd door slimme medewerkers. Zo noodzakelijk en breed is de sector Groen, Grond en Infrastructuur.”
In deze sector is de waardering vanuit de werkgevers groot, vindt Marije. “Je bent een persoon, geen nummer. Binnen de branche vind je veel familiebedrijven waar de lijnen kort zijn en veel bespreekbaar is. Stel dat iemand ergens last van krijgt en fysiek iets anders moet gaan doen, dan is dat meestal bespreekbaar. Problemen thuis? Ook daar wordt rekening mee gehouden. Werkgevers zijn trots op jubilea van medewerkers, zelfontplooiing wordt aangemoedigd en kameraadschap en trots staan voorop bij de werknemers.”
Hardwerkend, oplossingsgericht en flexibel
Waarom zou je leerlingen meer willen laten zien van Groen, Grond en Infrastructuur? Carolien van Vliet heeft daar wel een antwoord op. Zij is directielid van loonbedrijf J.M. van Vliet BV. “Onze branche is heel breed, biedt veel toekomstperspectief, baangarantie en trots. Ook het buiten werken en de vrijheid draagt ze aan. “Zeker voor die leerlingen die zich minder thuis voelen in de schoolbanken is in onze sector van alles te doen. Je werkt met je handen of met je (eigen) machine aan mooie afwisselende projecten. Bijvoorbeeld dijkverzwaring, baggerwerkzaamheden, het aanleggen van sportvelden of agrarische werkzaamheden op het platteland. Kortom, alles wat te maken heeft met het groen, de grond of de infrastructuur van Nederland.”
Carolien voegt toe: “Met een GGI-baan heb je goede doorgroeimogelijkheden. We kijken naar de kwaliteiten die iemand heeft en matchen de juiste machine bij de juiste persoon. Je gaat vaak mee met de seizoenen; baggeren, zaaien, oogsten, et cetera. Naast de boeren werk je voor allerlei verschillende opdrachtgevers. Dat maakt het zeer afwisselend. Binnen GGI doe je zeker niet veertig jaar hetzelfde werk en er is veel ruimte voor innovatie en duurzaamheid.” De mentaliteit van zowel werkgevers en werknemers is volgens Carolien ook het benoemen waard. “Iedereen heeft echt passie voor het werk. Zowel werknemers als werkgevers zijn hardwerkend, oplossingsgericht en flexibel. En de lijnen zijn kort, er is geen CEO die nog nooit iemand gezien heeft. Het gaat veelal om familiebedrijven waar de familieleden zelf hard meewerken. ”Collega’s onderling hebben vaak een goede relatie. “Binnen deze branche werken collega’s nauw met elkaar samen en werken hard om een klus op tijd te klaren. Je ziet daardoor ook vaak vriendschappen ontstaan.”