Leerplichtambtenaren door het hele land maken zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen die niet naar school gaan op basis van het geloof van hun ouders. Die beroepen zich op een vrijstelling van de leerplicht voor hun kinderen omdat ze geen school kunnen vinden die past bij hun levensovertuiging. In de Argos-aflevering Geen school voor mijn kind hoor je het verhaal van deze ouders, de zorgen van leerplichtambtenaren en deskundigen.
Het aantal kinderen met een vrijstelling van de leerplicht op basis van het geloof of denkrichting van hun ouders is de afgelopen jaren flink toegenomen. Van 575 kinderen in schooljaar 2013-2014 tot 1771 kinderen in 2021-2022.
Volgens kinderrechtenonderzoeker Marieke Hopman maken ouders zich schuldig aan het schenden van het recht op onderwijs door een uitzondering op de leerplicht te vragen op basis van religie. Dit is slecht voor de ontwikkeling van het kind en alleen maar mogelijk door een maas in de wet.
"Ouders zijn mondiger geworden. Ze gaan minder mee in het systeem en denken vooral: 'wat is goed voor mij en voor mijn kind'", stelt onderwijsjurist Carolien de Bruin, die zich al jaren bezighoudt met de leerplicht. Zij wordt wekelijks gebeld met vragen van leerplichtconsulenten over ouders die een beroep doen op een vrijstelling van de leerplicht met de vraag hoe hiermee om te gaan.
De minister voor onderwijs Dennis Wiersma laat aan Argos weten dat ook hij zich zorgen maakt over deze toename: "We weten nu bij thuisonderwijs niet welk onderwijs kinderen precies krijgen en óf ze überhaupt onderwijs krijgen. Ik vind dat ongemakkelijk." De minister zegt dat hij het belangrijk vindt dat er regels worden gesteld aan thuisonderwijs.
Reacties