Wil je leerlingen een gezonde en duurzame schoollunch aanbieden? Het Voedingscentrum kan daarbij helpen. Door het aanbieden van een maaltijd op school, verklein je de ongelijkheid tussen kinderen die niet of ongezond lunchen en kinderen die alles uit de Schijf van Vijf krijgen.
Er is veel animo voor het aanbieden van schoolmaaltijden sinds het kabinet daar dit voorjaar geld voor heeft vrijgemaakt. Basis- en middelbare scholen kunnen subsidie aanvragen voor het aanbieden van een ontbijt, lunch of pauzehap. Het Voedingscentrum omarmt dit en kan scholen helpen hier een gezonde en duurzame invulling aan te geven.
Ongelijkheid verkleinen
Als kinderen zelf eten en drinken meenemen naar school, dan kunnen daarin grote verschillen zitten. Het ene kind krijgt wel een gezonde lunch mee, terwijl een ander witbrood met chocopasta eet of alleen een koekje in z’n broodtrommel vindt. Dit kan te maken hebben met de financiële situatie thuis, maar ook met kennis en vaardigheden over gezond eten. Een gezonde schoolmaaltijd kan de ongelijkheid tussen kinderen verkleinen.
Gezonde basis
Een schoolontbijt of -lunch kan daarnaast bijdragen aan een gezonde basis voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om te groeien, leren en spelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen gezonder eten en drinken als hun school een gezonde lunch aanbiedt. Leerlingen eten meer fruit, groente en bruin- en volkorenbrood en drinken meer melk en water in plaats van suikerhoudende dranken. Zo kunnen scholen met deze regeling bijdragen aan het opgroeien van een gezonde generatie voor wie gezond en duurzaam eten vanzelfsprekend is.
Voedingscentrum helpt
Een gezonde en duurzame schoolmaaltijd bestaat uit producten die passen in de Schijf van Vijf. Denk daarbij aan volkorenbrood, halvarine, 100% pindakaas, 30+ kaas, fruit en groente. Het Voedingscentrum heeft praktische hulpmiddelen om scholen te ondersteunen bij het aanbieden van een gezonde maaltijd, zoals een voorbeeld weekmenu en een productenlijst.
Een gezonde broodmaaltijd op school
5 pijlers
1. Altijd groente en fruit
• Kies voor groente en fruit uit het seizoen
• Kan zowel los als op brood
2. Kies volkoren
• Bruin of volkoren brood is de standaard
• Varieer met volkoren crackers, wraps en pita’s
3. Smeer met zachte vetten
• Ga voor halvarine of margarine uit een kuipje
• Of gebruik bijvoorbeeld olijfolie
4. Ga voor gezond beleg
• Denk aan 100% pindakaas, 30+ kaas, ei en vis
• Maximaal 1 dagkeuze (een keuze buiten de Schijf van Vijf), zoals hummus, hagelslag en jam
• Check in de ‘Kies Ik Gezond?’-app of beleg in de Schijf van Vijf past
5. Ga voor dranken zonder suiker
• Kraanwater, magere of halfvolle melk en thee
zijn voorbeelden van gezonde keuzes
• Varieer eens met een schijfje fruit in het water
Ga voor meer informatie en hulpmiddelen naar www.voedingscentrum.nl/gezondopschool
Reacties