Het lerarentekort is een probleem. Het aantal vacatures neemt niet af, maar toe. Noodgedwongen blijven klaslokalen een dag dicht of worden kinderen naar huis gestuurd. Leden van D66 vinden dat een volgende stap om het lerarentekort op te lossen niet langer kan uitblijven. Zij steunen daarom een voorstel om het collegegeld voor lerarenopleidingen volledig af te schaffen. Wat vind jij, is dit dé manier om het tekort tegen te gaan?
Het lerarentekort – in zowel het primair als het voortgezet onderwijs – ondermijnt de kwaliteit van het onderwijs. D66 zegt het nijpende lerarentekort, dat oploopt naar bijna 10.000 fte, aan te willen pakken.
Lerarenopleiding aantrekkelijker
Door de lerarenopleidingen gratis te maken, wordt het aantrekkelijker om een opleiding tot leraar te volgen. Het voorstel om het collegegeld voor de lerarenopleidingen af te schaffen, werd door een meerderheid van D66’ers omarmd tijdens het verkiezingscongres van de partij in Apeldoorn.
Onderwijs speerpunt
Naast de gratis lerarenopleiding, bevat het verkiezingsprogramma van onderwijspartij D66 nog andere voorstellen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. Zo zegt de partij te pleiten voor een minimum stagevergoeding, een beter salaris voor leraren, betere arbeidsvoorwaarden en minder bureaucratie voor leraren. Ook willen de sociaalliberalen dat geld direct in de klas belandt en niet langer bij schoolbesturen, zodat leraren zelf kunnen bepalen of zij dat geld besteden aan bijvoorbeeld leermiddelen, speeltoestellen of een digibord. Daarnaast is D66 voor de invoering van een ik-word-leraarbeurs, zodat mensen zich willen makkelijker kunnen omscholen tot leraar.
Reacties