Een belangrijke vraag die menig mbo-student bezighoudt: ‘Wat ga ik na mijn opleiding doen?’ Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk datze nagaan wat hun sterke eigenschappen, interesses en talenten zijn. Met het gratis lesprogramma Wat doe je wel/niet als je dit ziet maken studenten kennis met de politie en ontdekken ze wat het politiewerk écht inhoudt.
Werken bij de politie, wat vraagt dat van je? Met het lesprogramma krijgen studenten een completer beeld van het werk en de opleiding. Ze ontdekkendat werken bij de politie misschien toch beter bij ze past, dan ze op voorhand dachten. Het werk is veelzijdig en geen dag hetzelfde. Situaties kunnen binnen een minuut totaal veranderen.
Afwisselend en betekenisvol werk
Agenten staan midden in de samenleving en doen afwisselend en betekenisvol werk. Toch hebben jongeren vaak een eenzijdig beeld van politiewerk en denken ‘Dat is toch niks voor mij?’. Naast de functies in uniform, heeft de politie nog veel meer te bieden. De politie is de grootste werkgever van Nederland, en net als elke andere grote organisatie kent de politie ook administratieve functies, personeelsadviseurs, IT’ers, facilitaire medewerkers, etc. Verder zijn er ook specifieke politievakgebieden. Denk onder andere aan persoonsbeveiliging, 0900-8844 en 112 telefooncentrales, digitale en forensische opsporing.
Confronterende situaties
In Wat doe je wel/niet als je dit ziet worden studenten geconfronteerd met situaties waarmee ze zelf of via de (sociale) media te maken kunnen hebben, zoals diefstal, alcoholgebruik, geweld en wapenbezit. Jonge agenten in opleiding vertellen hoe zij met zulke situaties omgaan. Soms met geduld, een luisterend oor of – als het moet – met kracht. Via interactieve opdrachten worden studenten uitgedaagd om mee te denken én te handelen. Wat zou jij doen als er iemand op straat met een mes staat te zwaaien?
Interactieve digiles
Het lesprogramma Wat doe je wel/niet als je dit ziet bestaat uit een inlevingsvideo, 4 dilemma’s, een skillsquiz, een kennistest en afsluitende stelling. Om de interactiviteit en betrokkenheid van de studenten tijdens de lessen te stimuleren, kunnen ze deelnemen met hun smartphone. Aansluitend op de basisles zijn er facultatieve opdrachten over een real life casus die in tweetallen uitgevoerd kan worden, een driedelige test om erachter te komen of je over de juiste eigenschappen beschikt om bij de politie te werken én een sportchallenge. Het lesprogramma is zowel inzetbaar bij het vak loopbaan als burgerschap. Als studenten deze lessen gevolgd hebben weten ze wat er bij politiewerk komt kijken en weten ze waar ze online extra informatie over een opleiding bij de politie kunnen vinden.
Het leerwerktraject
Als een student heeft besloten zich aan te melden voor een opleiding bij de politie, start eerst een uitgebreide selectieprocedure om te controleren of hij/zij aan de toelatingseisen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een sporttest, een medische keuring en een psychologisch onderzoek. Bij een postief resultaat starten ze als aspirant (agent in opleiding) een leerwerktraject op de Politieacademie. Hier wordt studie afgewisseld met lerend werken in een echt politieteam. Zo leren aspiranten het politievak in de praktijk. Een opleiding bij de politie stoomt je echt klaar voor de toekomst. Elisa, agent in opleiding: ‘Je leert je mening onderbouwen, sterk in je schoenen staan en voor jezelf opkomen. Allemaal dingen die heel belangrijk zijn, ook naast het werk. Ik ben snel volwassen geworden en heb het idee dat ik meer weet van de maatschappij dan voorheen.’
Na de opleiding hebben aspiranten niet alleen een erkend politiediploma, maar ook direct een baan bij de politie. Voor dit voltijds leerwerktraject gaat de politie een overeenkomst aan met de aspirant. Dit betekent dat hij/zij vanaf de eerste dag in dienst is bij de politie (dus ook salaris krijgt) en er geen kosten verbonden zijn aan de opleiding.