Ben je op zoek naar een goede online quiz tool, maar zie je door de bomen het bos even niet meer? Wij snappen dat heel goed. Het aanbod is namelijk groot, maar welke tools zijn nu eigenlijk écht goed? PrimaOnderwijs heeft het voor je uitgezocht en zet ze op een rij.
1. Kahoot!
Wie kent het niet: Kahoot! Een gratis quiz tool met een vrolijke en speelse uitstraling. Op de website getkahoot.com kun je een speciaal account voor docenten aanmaken. Hierna kun je beginnen met het aanmaken van je eerste multiple choice-quizzen, oftewel kahoots. Leerlingen kunnen aan de quiz deelnemen door de 5-cijferige game-pin in te voeren op de website. Een account aanmaken is niet nodig. Na iedere vraag kun je de tussenstand laten zien, dit zorgt voor extra fanatisme. Wil je precies weten hoe Kahoot! in elkaar steekt? Lees het eerder geschreven artikel How to – Kahoot!
2. Mentimeter
Met Mentimeter kun je onder andere polls, quizzen en Q&A’s samenstellen. Het is zeer geschikt om formatieve beoordelingen te maken, discussies op gang te brengen en kennis te testen. Je kunt bestaande templates gebruiken of er zelf een ontwerpen. Mentimeter is gratis, maar je kunt betaald upgraden voor extra functionaliteiten. Bekijk in onderstaande video hoe je een Mentimeter quiz opzet.
3. Socrative
De tool Socrative maakt het eenvoudig om lesstof te oefenen. Je kunt een quiz maken om voorkennis van leerlingen te testen of zelfs als toets inzetten. Multiple choice vragen kun je afwisselen met open vragen. Wanneer alle leerlingen de quizvragen beantwoord hebben, ontvang je de resultaten in een overzichtelijk Excel bestand. Hulp nodig bij de toepassing van deze tool? Download hier een handleiding Socrative.
4. Typeform
Typeform ken je misschien van enquêtes, maar is ook zeer geschikt voor quizzen. Je kunt niet alleen de voortgang van leerlingen bijhouden, maar je lessen er ook interactiever mee maken. Door visuals en gifjes in te voegen kun je de leerstof aantrekkelijker maken. Bekijk de video.
5. TriviaCrack
TriviaCrack is een gratis app waarmee leerlingen tegen elkaar kunnen strijden door trivia vragen te beantwoorden. De game bestaat uit 6 categorieën: amusement, kunst, sport, geschiedenis, wetenschap en geografie. Je kunt niet zelf kiezen wat voor vragen leerlingen voorgeschoteld krijgen, dat wordt bepaald door het rad waar aan gedraaid wordt. Degene die als eerst van alle categorieën een vraag goed beantwoord heeft, en dus alle karakters bezit, wint! Downloaden kan in de App Store of Google Play
6. Quizizz
Quizizz bevat miljoenen door leraren gemaakte quizzen, van Engels tot wetenschap. Je kunt deze kosteloos gebruiken of zelf een eigen quiz maken. De tool bevat ook een huiswerkmodus waar leerlingen zelfstandig in kunnen werken. Deze video legt uit hoe je Quizizz gebruikt.
7. Google Forms
In Google Formulieren kun je naast vragenlijsten ook gemakkelijk quizzen en toetsen maken. Wil je weten hoe het werkt? Bekijk de Nederlandse of Engelse video.
8. QuizBean
Met QuizBean kun je op een makkelijke manier gratis online quizzen maken en de delen met leerlingen. Je kunt zonder eerst een account aan te maken, al kijken hoe het werkt. Bij je zelfgemaakte quizvraag kun je ook een beschrijving, video of foto toevoegen. Daarnaast worden er op de website populaire (Engelse) quizzen getoond om inspiratie op te doen.
9. LessonUp quiz
LessonUp is een Nederlandse tool met tal van functionaliteiten om een interactieve les te maken. Zo kun je gemakkelijk een eigen quiz maken en vervolgens delen met je leerlingen én andere docenten. Hierdoor zijn er inmiddels al zo'n 3000 bestaande quizzen die je kunt hergebruiken. Nog niet in het bezit van een LessonUp licentie? Je kunt het ook eerst gratis uitproberen.
10. Earz
Earz is een app/platform voor muziekonderwijs waarmee docenten hun eigen materiaal kunnen samenstellen, maar waarin bovendien een quiz-module zit die ook buiten het muziekonderwijs prima te gebruiken is.
Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: toevoegen van eigen beeld- en geluidsbestanden en YouTube-filmpjes, meerkeuze-, open- en ‘op volgorde zetten’-vragen. Resultaten komen terecht in het leerlingvolgsysteem en door middel van de ‘Livescore’ functie kunnen leerlingen tegen elkaar spelen.
Mis jij een online quiz tool in dit rijtje? Stuur hem in via