Hoe voorkom je dat leerlingen verbranden in de zon? Hoe vaak moeten ze dan ingesmeerd worden? Wat is het verschil tussen zonnebrandolie factor 30 en 50? Welke kleding is verstandig en hoe zit het met uv-werende kleding? Wat is nou eigenlijk zonkracht en waarom kun je op een bewolkte dag verbranden? Het Nationaal Huidfonds heeft hiertoe een onderwijsprogramma ontwikkeld zodat iedereen van de zon kan blijven genieten zonder te verbranden.
Het Nationaal Huidfonds richt zich op het bestrijden van huidaandoeningen en het verbeteren van levens van mensen met een huidaandoening. Onderdeel hiervan is huidkankerpreventie, één van hun speerpunten, zo vertelt Marijne Landman, directeur van het Huidfonds.
Een campagne voor meerdere jaren
De meerjarencampagne tegen huidkanker richt zich op kinderen en ouders, recreanten, sporters en buitenwerkers. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende kennisconsortia en ontvangt subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Als Huidfonds hebben we hierin een mooie rol gekregen.”
Minder huidverbrandingen door middel van een gratis schoolprogramma
“Vanuit het VWS liggen er ambitieuze doelstellingen om gedrag te veranderen en het aantal huidverbrandingen terug te brengen, maar dat doe je niet door met de vinger te wijzen. Je moet de risicoperceptie verhogen en een duidelijk handelingsperspectief bieden,” zegt Marijne. Daarom was het belangrijk om naast een algemene bewustwordingscampagne ook een schoolprogramma op te starten, met voorrang voor het primair onderwijs. “Want,” benadrukt Marijne: “Het voorkomen van huidschade is juist op jonge leeftijd essentieel, omdat elke beschadiging door de zon de kans vergroot dat iemand jaren later huidkanker ontwikkelt. Het programma vervangt het educatieprogramma voor primair onderwijs van KWF omdat dat niet meer up-to-date is. KWF verwijst daarom ook nu door naar het Nationaal Huidfonds voor het programma voor onderwijs rondom huidkanker.”
Ieder jaar zijn er circa 80.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Ieder jaar sterven er zo’n 900 mensen aan. “Verbranding is simpel te voorkomen, maar niet gemakkelijk,” aldus Marijne. “Want wat is nu precies ‘weren, kleren smeren’? Wanneer doe je dat goed genoeg om jezelf te beschermen?“
Het Zonvenant
Parallel aan het schoolprogramma bestaat er het Zonvenant waar scholen zich bij aan kunnen sluiten: een intentieverklaring ‘convenant’ tussen organisaties en het Huidfonds, waarbij organisaties hun betrokkenheid bij huidkankerpreventie uitspreken. Door het ondertekenen van dit akkoord, verklaren ze huidkankerpreventie op te willen nemen in hun beleid. Het Huidfonds ontzorgt de deelnemers zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door het leveren van communicatiemiddelen en inspirerende voorbeelden. Het doel is een beweging te creëren waar steeds meer doelgroepen zich bij aansluiten. Dat kunnen ook scholen zijn. “Heel graag zelfs!” zegt Marijne.
“Ook als je als organisatie al goed bezig bent om zonveilig leren, sporten of werken mogelijk te maken, willen we graag dat je aansluit. Door aansluiting bij het Zonvenant zorgen wij ervoor dat je de meest up-to-date adviezen hebt om te gebruiken enerzijds, en laat je de buitenwereld zien dat je je hiervoor inzet anderzijds.” Aanmelden kan via huidfonds.nl/zonvenant. Marijne sluit af: “Kinderen van nu beschermen tegen huidkanker later, daar doen we dit voor! Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat we samen optrekken met scholen en leerkrachten. We willen hen daarbij zoveel mogelijk ontzorgen. Met het ZonSlim-programma hopen we u hier een mooie tool voor te bieden.”